alpsko mesto

Pozdravljeni, danes je sreda, 29. marec 2017


Projekt YOUTH ALPINE EXPRESS

Youth Alpine Express je projekt, kjer mladi, mladinski delavci in lokalni odločevalci potujemo skupaj iz domačega kraja na štiri pomembne dogodke v alpskem prostoru. Potujemo s trajnostnimi prevoznimi sredstvi – vlakom, avtobusom, kolesom ali peš. Svoja doživetja nato predstavimo političnim predstavnikom Alpskih držav. Možnost imamo predstaviti svojo občino, spoznati dobre prakse, vzpostaviti sodelovanje z ostalimi udeleženci.

Partnerji v projektu so CIPRA (vodilni partner), Društvo Alpsko mesto leta, Občina Idrija, italijanski Belluno, avstrijski Werfenweng in švicarski Valposchiavo.

Naš cilj je, da potujemo in razmišljamo trajnostno, da ostanemo v okviru CO2 Budget of 100 points/day. Se pravi, izračunati moramo izpuste CO2 vseh naših aktivnosti in ostati znotraj 100 točk (www.eingutertag.org).

Vsak uspešen dan je vreden sto točk, pravi slogan skupine mladih, ki bodo sodelovali pri alpskem projektu Youth Alpine Express. Točke se bodo podeljevale za vsako opravljeno dejavnost, kot so prehranjevanje, potovanje, uporaba prhe itd., seveda pa tudi za vsak izdelek, npr. zrezek, jabolko, računalniško igro na mobilnem telefonu. Višja bo raven emisij CO2, več bo točk. Namen projekta je doseči, da posamezen udeleženec ne bi porabil več kot sto točk na dan, se zabavati in v družbi potovati na Expo v Milano. S prihodom na cilj bodo mladi pohodniki dokazali, da je okolju prijazno potovanje povsem izvedljivo, imeli pa bodo tudi priložnost, da bodo lahko obiskovalcem svetovne razstave in nekaterim ministrom alpskih držav pripovedovali o ljudeh, ki so jih srečali na svoji poti, in pojasnili število točk, ki so jih dosegli na poti.

Prva postojanka je Expo v Milanu, kjer se bomo udeležili in soustvarjali dogodke na italijanskem, švicarskem in nemškem pavilijonu. Osrednji temi sta trajnostna mobilnost in pridelava hrane.

Potovali bomo od sobote, 6. junija do srede, 10. junija 2015.

Potovanje v Milano je sicer prva od skupno štirih etap, na katere je razdeljen projekt Youth Alpine Express. Naslednja cilja projekta sta Ruggell v Lihtenštajnu, kjer se bo CIPRA na svoji letni strokovni konferenci spraševala o okoliščinah za nastanek družbenih sprememb, in Bassano del Grappa v Italiji, kjer bo zasedal Mladinski parlament Alpske konvencije (YPAC). Zadnja etapa Youth Alpine Express bo Alpski teden, ki ga bodo oktobra 2016 organizirale večje alpske mreže in organizacije skupaj z nemškim in bavarskim okoljskim ministrstvom.

Mladinski projekt CIPRE sta finančno podprla nemško Zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave in varnost reaktorjev ter program Evropske unije Erasmus+.

Namen projekta je:

-       izkušnje in nova znanja o trajnostni mobilnosti prenesti v domače okolje,
-       na podlagi spoznanega predlagati zmanjšanje izpustov CO2 v domačem okolju.


Potovanja se lahko udeležite trije mladi od 15–25 let.
Rok za prijavo je nedelja, 24. maj 2015. Prijavo lahko oddate na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na tel. št. 041 843 794 (Lenka Grošelj)

Če imate še kakšno vprašanje, pokličite ali pišite na zgornji naslov. 

Logo     logo erasmus_plus-1422975559   cipra         

TPL_OBCINA_ADDITIONAL_INFORMATION

Uradne ure

Uradne ure v občinski upravi:

  • v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure

Uradne ure v sprejemni pisarni občinske uprave Občine Idrija:

  • v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure
Občina Idrija
Mestni trg 1
5280 Idrija

tel.: 05 37-34-500
fax: 05 37-34-531
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
spletna povezava: www.idrija.si 

Matična št.: 5880068
Davčna št.: 20497423
TR: SI56 0123 6010 0014 725

iobcinaidrija turizemsoutheast europegeoparkcamis-logolas-knjiznica

© 2017 Občina Idrija  |  Pravno obvestilo  |  Kontakt  |  Avtorji 1