alpsko mesto

Pozdravljeni, danes je sobota, 25. marec 2017


Smart Building - Smart Grid - Smart City" (3Smart)

standard logo image 3Smart

S 1. januarjem letos se je začel izvajati projekt ''Smart Building - Smart Grid - Smart City" (3Smart). Glavni cilj projekta je zagotoviti tehnološke in zakonodajne osnove oz. pogoje za navzkrižno energetsko upravljanje stavb, energetskih omrežij in večjih občinskih infrastruktur v Podonavju. Eden od ciljev projekta je tudi razvoj modularne platforme za usklajeno gradnjo in upravljanje distribucijskega energetskega omrežja.

To platformo se bo pilotno uporabilo in testiralo na petih lokacijah v petih različnih državah znotraj podonavske regije - v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Bosni in Hercegovini ter na Madžarskem. Hkrati bo izvedena celovita analiza stroškov in koristi, s katero se bo preverilo učinkovitost platforme.

Občina Idrija je partner v tem projektu. Naše projektne aktivnosti se bodo osredotočile na postajo za daljinsko ogrevanje, ki ogreva tudi osnovno šolo, športni center in Modro dvorano, in na njeno nadgradnjo z dodatnimi funkcijami za spremljanje in upravljanje z energijo. Obstoječi sistem ogrevanja na plin se bo nagradilo s sistemi za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov (mala sončna elektrarna ter kogeneracija – soproizvodnja toplote in elektrike), bivše rezervoarje za nafto se bo predelalo v zalogovnike tople vode za ogrevanje.  Hkrati se bo osnovno šolo opremilo s senzorji, ki bodo povezani v EMS (sistem za upravljanje z energijo).  S temi nadgradnjami se bo ogrevanim stavbam omogočilo lastno proizvodnjo energije, njihovim upravljavcem pa različne scenarije uporabe in upravljanja z energijo na strani nadgrajenega obstoječega EMS. Vse te nadgradnje bodo omogočile različne možnosti za upravljanje z energijo in energetsko uporabo obravnavanih stavb. Eden izmed ciljev projekta je tudi optimizacija distribucijskega sistema, testiranje in analiza različnih strategij ter scenarijev glede proizvodnje, porabe in prodaje toplotne in električne energije, zato v projektu sodelujejo tudi distributorji električne energije. Rezultati projekta bodo modularno programsko orodje za energetsko upravljanje stavb in energetskega omrežja ter strategija energetskega upravljanja mest na zakonodajni ravni za območje Podonavja.

Partnerji v projektu so: vodilni partner Univerza Zagreb – Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, Hrvatska elektroprivreda d.d., E3 ENERGETIKA, EKOLOGIJA, EKONOMIJA d.o.o., Občina Idrija, Elektro Primorska d.d., European Centre for Renewable Energy Güssing Ltd., Občina Strem, Energy Güssing Ltd., Univerza Debrecen, E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., Univerza Boegrad - Fakulteta za strojništvo, JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne, Univerza Mostar - Fakulteta za strojništvo in računalništvo.

Pvezani partnerji, ki tudi sodelujejo v projektu, so: Croatian Energy Regulatory Agency, Jožef Stefan Institut, Goriška lokalna energetska agencija, Regulatory Commission for Energy in Federation of Bosnia and Herzegovina, in Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority.

Projekt sofinancira Evropska unija preko Interreg Danube Transnational Programme.

TPL_OBCINA_ADDITIONAL_INFORMATION

Uradne ure

Uradne ure v občinski upravi:

  • v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure

Uradne ure v sprejemni pisarni občinske uprave Občine Idrija:

  • v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure
Občina Idrija
Mestni trg 1
5280 Idrija

tel.: 05 37-34-500
fax: 05 37-34-531
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
spletna povezava: www.idrija.si 

Matična št.: 5880068
Davčna št.: 20497423
TR: SI56 0123 6010 0014 725

iobcinaidrija turizemsoutheast europegeoparkcamis-logolas-knjiznica

© 2017 Občina Idrija  |  Pravno obvestilo  |  Kontakt  |  Avtorji 1