alpsko mesto

Pozdravljeni, danes je sobota, 25. marec 2017


V Idriji odkrili spominsko obeležje častni občanki dr. Darinki Soban

Občina Idrija in Slovensko-švedsko društvo sta v Idriji, na pročelju tako imenovane »Švice«, kjer je v 18. stoletju živel in deloval prvi idrijski rudniški zdravnik in ugledni naravoslovec Giovanni Antonio Scopoli, odkrila spominsko ploščo častni občanki Občine Idrija dr. Darinki Soban, utemeljiteljici anesteziologije na Slovenskem in botaničarki, ki jo je z Idrijo povezalo zlasti njeno raziskovanje korespondence med slovitim švedskim naravoslovcem 18. stoletja Carlom von Linnejem in Scopolijem, ki je v tistem času deloval v Idriji. Na Idrijskem pa je našla tudi mnogo raziskovalnih spodbud v botaniki in prijateljev – naravoslovcev.

20170303 152228

Dr. Darinka Soban je orala ledino pri razvoju in osamosvajanju slovenske anesteziologije in se med drugim izpopolnjevala tudi v znamenitem anestezijskem centru Svetovne zdravstvene organizacije v Kopenhagnu ter na britanskih učnih anestezioloških oddelkih. Soustvarjala je slovensko anesteziološko šolo in bila pobudnica izdelave prvega domačega anestezijskega aparata ter začetka pridobivanja anestezijskega plina dušikov oksidul v tovarni v Mengšu. Občasno je delala kot anesteziologinja na Švedskem, kjer je preučevala rastline ter dela švedskih znanstvenikov in pisateljev prevajala v slovenščino. In prav na tem področju jo je raziskovalna vnema povezala tudi z Idrijo. Veliko raziskovalnega in prevajalskega truda je vložila v prevod pisem, ki jih je v letih 1761 – 1773 Šved Linne, največji naravoslovec 18. stoletja, pošiljal v Idrijo svojemu sodelavcu, naravoslovcu Scopoliju, idrijskemu rudarskemu zdravniku in avtorju prve monografije o rastlinah na Slovenskem. Pisma, po načinu takratnih učenjakov latinska, je Sobanova prevedla v slovenski in angleški jezik, izšla pa so tudi v knjižni izdaji. Sobanova je tako osvetlila v preteklost odmaknjeno poglavje, ki povezuje botaniko z medicino ter tudi življenjsko delo Linneja s Scopolijevim. Prav zaradi njenega prispevka ji je občina Idrija leta 2008 podelila naziv častna občanka, ki pa ga je lahko uživala le kratek čas, saj se je še istega leta njena življenjska in raziskovalna pot sklenila. Dr. Sobanova je gojila pristne strokovne in prijateljske stike z idrijskimi naravoslovci in zgodovinarji. 

Znanstvena pisma, ki sta si jih celih 12 let dopisovala Linne in Scopoli, ne da bi se osebno kdaj srečala, in jih poznamo prav po zaslugi Sobanove, so se izkazala tudi kot najstarejša znana in zapisana kulturna vez med Švedsko in Slovenijo. Pobudo za postavitev spominske plošče v Idriji je dalo Slovensko-švedsko društvo.

Na priložnostni slovesnosti ob odkritju plošče so spregovorili idrijski župan Bojan Sever, Ivica Kavčič, ki jo je s Sobanovo povezala ljubezen do zgodovine in naravoslovja, ter predsednik Slovensko-švedskega društva Janez Perger. Spominsko ploščo, ki na pročelju idrijske »Švice« stoji tik ob obeležju, posvečenem stikom med Linnejem in Scopolijem, pa je z idrijskim županom odkril podpredsednik Slovensko – švedskega društva Miro Brumat.

TPL_OBCINA_ADDITIONAL_INFORMATION

Uradne ure

Uradne ure v občinski upravi:

  • v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure

Uradne ure v sprejemni pisarni občinske uprave Občine Idrija:

  • v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure
Občina Idrija
Mestni trg 1
5280 Idrija

tel.: 05 37-34-500
fax: 05 37-34-531
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
spletna povezava: www.idrija.si 

Matična št.: 5880068
Davčna št.: 20497423
TR: SI56 0123 6010 0014 725

iobcinaidrija turizemsoutheast europegeoparkcamis-logolas-knjiznica

© 2017 Občina Idrija  |  Pravno obvestilo  |  Kontakt  |  Avtorji 1