alpsko mesto

Pozdravljeni, danes je sobota, 25. marec 2017


Projekt Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje Evropske unije

pdfINFORMACIJE O PROJEKTU
pdfVodnik po razstavah FIČ 2015

Vabilo SLO

Vabilo SLO_2

Vabilo SLO_3

pdfProgram 34. Festivala idrijske čipke
pdfPlakat FIČ 2015
pdfLetak FIČ 2015
pdfLetak FIČ 2015  v ang
pdfProgram FIČ v ang


Projekt Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje Evropske unije, sofinanciran s strani programa Evropa za državljane Evropske unije, je skupni projekt  mest Idrije in Lepoglave, ki ju povezuje tradicija klekljanja čipk.

Ročno klekljana čipka je enkraten izdelek in kulturna vrednota, ki ima skupno zgodovino in izvor v več evropskih državah, hkrati pa se razlikuje v tehnikah izdelave in materialih, iz katerih je izdelana. Idrijska čipka se ponaša z zaščiteno geografsko označbo, lepoglavska pa je vpisana na UNESCO seznam nesnovne dediščine.

Župana Občine Idrija in Občine Lepoglave sta leta 2012 podpisala listino o pobratenju. Skupen projekt, ki temelji na ohranjanju naše najsvetejše žive, nesnovne kulturne dediščine, je še en korak k dobremu in trajnemu sodelovanju med mesti, predvsem pa med klekljaricami obeh mest.

Projektne vsebine poudarjajo ohranjanje tradicije in znanj pri izdelavi klekljane čipke, predstavitev različnih pristopov pri zaščiti in nadaljnjem razvoju čipke ter pripravi priporočil nacionalnima vladama in EU glede omenjene tematike. Glavni cilji projekta so:

 • dvig zavesti o pomembnosti ročnega dela ter domače in umetnostne obrti,
 • izmenjava znanj in izkušenj med klekljaricami obeh območij ter med različnimi generacijami klekljaric,
 • vzpodbuda mladim k učenju ročnih del ter domače in umetnostne obrti,  
 • vzpostavitev javne debate o različnih pristopih k ohranjanju znanja in prenosa na mlajše generacije ter priprava predlogov in ukrepov.

Ohranjanje tradicije in znanja klekljanja čipke je vodilo projekta, v katerem so protagonistke idrijske in lepoglavske klekljarice. Medsebojno sodelovanje in vrhunsko znanje, ki ga imajo klekljarice v obeh klekljarskih središčih, je prepričalo EU, ki jim je odobrilo finančno podporo pri izvedbi skupnih aktivnosti.

Projekt se že izvaja, osrednji dogodki pa se bodo zgodili v okviru 34. Festivala idrijske čipke v Idriji, ki bo potekal od 19.–21. junija 2015 v Idriji. Skupna razstava bo na ogled tudi v partnerskem mestu, in sicer v času Mednarodnega festivala čipke v Lepoglavi, septembra 2015.

Partnerja v projektu sta Občina Idrija in Občina Lepoglava. Projektne vsebine ustvarjajo in sooblikujejo še Center za idrijsko dediščino, Udruga Ekomuzej Lepoglava, Društvo klekljaric idrijske čipke, Društvo klekljaric Črni Vrh-Godovič, Godbeno društvo rudarjev Idrija, Godbeniki iz Lepoglave »Limena glazba Lepoglava«, lokalni ponudniki izdelkov in pridelkov iz Idrije in Lepoglave. 

eu flag_europe_for_citizens_co_funded_en_rgb_right_


V sklopu projekta Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje EU, sofinanciran s strani programa Evropa za državljane Evropske unije, pripravljamo skupno razstavo klekljaric pobratenih mest, strokovni posvet, predstavitev projekta z novinarsko konferenco, srečanje in nastop pihalnih orkestrov, sejem domače in umetnostne obrti s ponudniki iz Idrije in Lepoglave.

PREDSTAVITEV PARTNERJEV – IDRIJA IN LEPOGLAVA

Partnerja v projektu Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje EU Idrija in Lepoglava. Mesti oz. občini združuje klekljana čipka. Od leta 2012 sta mesti tudi uradno pobrateni.

Idrijska čipka se ponaša z zaščiteno geografsko označbo, lepoglavska pa je vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Za vpis na omenjeni seznam si prizadeva tudi Idrija.

LEPOGLAVA
Lepoglava je eno najstarejših in najbolj poznanih mest na Hrvaškem, je zibelka znanosti, umetnosti in kulture, ki so jo zasnovali pavlinci okoli 14. stoletja. mesto leži v hrvaškem Zagorju, blizu dveh pomembnih avtocest: Zagreb-Dunaj in Dunaj-Budimpešta. V mestu je bila ustanovljena prva srednja šola in prva univerza v državi. Župnijska cerkev, samostan in kapela, ki jih krasijo freske znanega pavlinca Ivana Rangerja, so spomeniki baročne kulture in umetnosti. Pomembna znamenitost mesta je tudi lepoglavska čipka, vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Čipko naj bi na Hrvaško pripeljali več stoletij nazaj pavlinci, postopoma se je klekljanje začelo širiti po podeželju in se ohranilo vse do danes. Klekljanje je kulturna dediščina in vrednota, ki Lepoglavo povezuje z drugimi klekljarskimi centri po Evropi. Čipka je tudi tista stična točka, ki povezuje Lepoglavo z Idrijo, mesti pa sta od 15. 11. 2012 tudi uradno pobrateni mesti.

http://www.lepoglava.hr/

IDRIJA
Občina Idrija se nahaja v zahodnem delu Slovenije, v kotlini sredi Idrijskega hribovja. Obsega 294 m2 in šteje okrog 11.000 prebivalcev. Nekdaj drugi največji rudnik živega srebra na svetu je omogočil mestu Idriji osnove za razvoj in prepoznavni pečat v svojski stanovanjski in industrijski arhitekturi. Idrija ni bila prepoznavna samo kot rudarsko mesto, temveč tudi kot kulturno, izobraževalno in znanstveno in nenazadnje politično naselje, ki je že leta 1581 dobilo protestantsko ljudsko šolo, 1876 čipkarsko, 1892 pa gozdarsko šolo. Leta 1901 je občina ustanovila realko, ki velja za prvo srednjo šolo na Slovenskem, kjer so poučevali v materinem jeziku. V letih 1522 do 1533 je bil postavljen idrijski grad Gewerkenegg, kjer so hranili živo srebro in žito in kjer je skoraj 400 let domovala rudniška uprava. Danes pa v njem, evropsko prepoznavni Mestni muzej Idrija. Leta 2012 je bila Idrija skupaj s španskim Almadénom vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Od 17. stoletja dalje pa je idrijski prostor bistveno zaznamovala nova obrt – izdelava ročno klekljanih čipk. Idrija je najstarejše čipkarsko središče v Sloveniji in veščina klekljanja idrijskih čipk na Idrijsko-Cerkljanskem je nesnovna, živa kulturna dediščina, ki poleg kulturne in tehniške zapuščine rudnika živega srebra Idrija ostaja osrednji simbol, s katerim se domačini identificirajo kot posamezniki in skupnost.

http://www.idrija.si

docČlanek - Obzorje
 

Petek, 19. junij 2015

Strokovni posvet na temo »Kako delati modo z idrijsko čipko?«
Ob 18.00, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Študentovska 16

»Čipka in svetloba« - osrednja razstava Društva klekljaric idrijske čipke, Društva klekljaric Črni Vrh-Godovič in klekljaric iz hrvaškega mesta Lepoglava. 
Galerija nad Mestno knjižnico, Ulica sv. Barbare 4–5

Potem, ko je čipka ujela svetlobo, sta postali nerazdružljivi. Dokler se svetloba ni zaljubila v čipko, ni niti čutila kako močna je, ni vedela ali je bela ali mavrična, ali je hladna ali prijetno topla, medla ali iskreča, božansko mehka ali neusmiljeno trda. Čipka ji je poleg čarobnosti vzorcev prepletenih niti, darovala tudi bogastvo svojih senc – od rahlih in sivih do temnih in ostrih. Skupaj sta ustvarili prostor, napolnjen z nenavadno svetlobno igro dobre energije. 

 • 19. junij: od 19.00 do 21.00.
 • 20. in 21. junij: od 9.00 do 18.00.
 • Od 22. junija do 31 junija: od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 19.00.
   

Sobota, 20. junij 2015

Sejem domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov in kulinarike

Od 9.00 do 19.00, po ulicah Idrije

Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov, ki je predvsem namenjen izdelovalcem idrijske čipke in klekljarskih pripomočkov ter drugim ustvarjalcem, ki idrijsko čipko inovativno vpletajo v svojo umetniško ustvarjanje. Na njem se vsako leto predstavljajo številni ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Obisk sejma je odlična priložnost za nakup izdelkov z idrijsko čipko, klekljarskih pripomočkov, izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike in lokalnih kulinaričnih posebnosti. Letos v sklopu projekta Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje Evropske unije gostimo tudi ponudnike s partnerskega in pobratenega mesta, hrvaške Lepoglave. Posamezniki in društva nam bodo predstavili in ponudili poldrage kamne, iz ličja pletene, lesene in keramične izdelke, lepoglavske čipke, različne spominke in domače vino.

Igranje koračnic pihalnih orkestrov

 • Od 14.30 do 15.30, na različnih lokacijah po mestu

Srečanje pihalnih orkestrov

 • Ob 350-letnici Godbenega društva rudarjev Idrija 
 • Ob 16.00 povorka z avtobusne postaje do Mestnega trga

»Čipka in svetloba«
Predstavitev mednarodnega projekta Društva klekljaric idrijske čipke, Društva klekljaric Črni Vrh-Godovič in klekljaric iz hrvaškega mesta Lepoglava
Ob 17.00, Galerija nad Mestno knjižnico
(Ob 16.30 Izjave za medije, Galerija nad Mestno knjižnico)

Strokovni posvet, osrednja razstava, sejem domače in umetnostne obrti ter umetniško-kulturni dogodek so nastali v sklopu projekta Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje EU, ki je sofinanciran s strani programa Evropa za državljane Evropske unije.

 eu

TPL_OBCINA_ADDITIONAL_INFORMATION

Uradne ure

Uradne ure v občinski upravi:

 • v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
 • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
 • v petek od 8. do 12.30 ure

Uradne ure v sprejemni pisarni občinske uprave Občine Idrija:

 • v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
 • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
 • v petek od 8. do 12.30 ure
Občina Idrija
Mestni trg 1
5280 Idrija

tel.: 05 37-34-500
fax: 05 37-34-531
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
spletna povezava: www.idrija.si 

Matična št.: 5880068
Davčna št.: 20497423
TR: SI56 0123 6010 0014 725

iobcinaidrija turizemsoutheast europegeoparkcamis-logolas-knjiznica

© 2017 Občina Idrija  |  Pravno obvestilo  |  Kontakt  |  Avtorji 1