alpsko mesto

Pozdravljeni, danes je petek, 24. marec 2017


Župan občine Idrija

Izkazali smo mu zaupanje

Idrija s svojo 500-letno živosrebrno zgodovino je posebnost v evropskem prostoru in odgovor, zakaj ji je pol tisočletja uspeval razvoj v ne ravno lahkih naravnih pogojih, je gotovo zapisan v tukajšnjih ljudeh. Vsak posameznik je gradil mozaik sedanje podobe občine, še posebej pa so bili za to podobo pomembni tisti kamenčki, ki jih je dodajalo v danem času aktualno vodstvo, katerega najbolj izpostavljeni predstavniki so gotovo župani.

Sedanji župan Bojan Sever je prevzel vodenje Občine Idrija leta 2006, na volitvah leta 2010 pa so mu volivci zaupanje ponovno izkazali.

Izobrazba elektrotehnika, delovne izkušnje na vodstvenih mestih v svetovno priznani korporaciji Kolektor Idrija, vodenje lastne kmetije, vzreja konj in osvojen črn pas v karateju so kombinacija znanja in izkušenj, ki jo zna s pridom uporabiti pri opravljanju županske funkcije. Bolj kot politik je praktik, snovalec novih idej in iskalec pravih priložnosti za njihovo uresničitev. Prepričan vase in trmast po naravi, vztraja tudi takrat, ko se zdi nemogoče. Mnogokrat je v zasledovanju svojih ciljev uspešen, neuspehi so mu izziv, kako po novi poti do istega cilja.

Mnoge ideje, katerih realizacija bi prispevala k dvigu kvalitete življenja v naši občini, se mu porajajo ob skrbnem spremljanju možnosti pridobivanja evropskih in državnih razvojnih sredstev, ob vsakodnevnih srečanjih z občani, katerim so vrata njegove pisarne vedno odprta ter na sestankih s strokovnjaki z različnih področij. Uresničljivost teh idej pa je odvisna od mnogih dejavnikov, od katerih glavno vlogo igrajo omejena finančna sredstva.

To se o njem zapiše tistim, ki z njim sodelujemo pri izvajanju številnih projektov, ki pod njegovo taktirko v občini potekajo ali pa se šele načrtujejo.

Kaj pa pravi sam?

»Biti idrijski župan je čast in odgovornost, je zaveza prednikom, ki so nam zapustili dediščino, na katero smo lahko ponosni in je zaveza sedanji in bodočim generacijam, da to pot nadaljujemo in ustvarjamo take pogoje bivanja, da bodo ljudje tu radi živeli, da bo Idrija zanje dom, kakršnega si želijo in tudi zaslužijo. Uspešno gospodarstvo je znalo nadomestiti rudarstvo, kot stoletni temelj razvoja. Da bo lahko razvijalo svoje potenciale in zagotavljalo delovna mesta ljudem tu, kjer so doma, mora Občina Idrija poskrbeti za ustrezno urejeno okolje, potrebno infrastrukturo in storitvene dejavnosti. Pri tem je izjemnega pomena zagotavljanja enakomernega razvoja in sožitja mesta in okolice, saj je zadovoljitev bivanjskih in prostočasnih potreb modernega človeka v polnosti možna le v prepletu ponudbe mesta in podeželja.

V zasledovanju tega cilja smo v teh letih že marsikaj postorili. Sprejet je lokalno energetski koncept, inovativna strategija trajnostnega razvoja do leta 2020, izdelane so osnove za delovanje geoparka, uspešno potekajo projekti v okviru Zgodovinskih mest Slovenije. Poleg naziva Alpsko mesto leta 2011 smo ponosni tudi na prestižni naziv Eden – Evropska destinacija odličnosti 2011, ki ga je Idriji podelila Evropska komisija. Skupaj z Almadenom iz Španije kandidiramo za vpis na listo svetovne dediščine pri UNESCO in nadejamo se, da bo kandidatura leta 2012 zaključena z vpisom na listo. Sprejeta  Inovativna strategija trajnostnega razvoja in lokalno energetski koncept  sta osnova tudi  odločitvi za pristop k projektu Alpstar, preko katerega  bo v nekaj letih zagotovljeno pretežno pokritje potreb po energentih z bio maso, izdelana pa bo tudi strategija nizkoogljične občine. V teku je izjemno pomembna investicija, ki bo Idriji in Spodnji Idriji zagotavljala trajno kvalitetno vodooskrbo, tik pred pričetkom je obsežen projekt izgradnje čistilne naprave in kanalizacije v Idriji . Vsega ne gre naštevati, pomembno pa je, da se izvajajo ali načrtujejo projekti po celotnem območju občine.

Občina Idrija je, zgodovinsko gledano, občina vztrajnih in delovnih ljudi, ki so vedno morali biti inovativni in napredni, ki so se sprva zgledovali po drugih, kaj kmalu pa drugim postali zgled. Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje.«

TPL_OBCINA_ADDITIONAL_INFORMATION

Uradne ure

Uradne ure v občinski upravi:

  • v ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure

Uradne ure v sprejemni pisarni občinske uprave Občine Idrija:

  • v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure,
  • v petek od 8. do 12.30 ure
Občina Idrija
Mestni trg 1
5280 Idrija

tel.: 05 37-34-500
fax: 05 37-34-531
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
spletna povezava: www.idrija.si 

Matična št.: 5880068
Davčna št.: 20497423
TR: SI56 0123 6010 0014 725

iobcinaidrija turizemsoutheast europegeoparkcamis-logolas-knjiznica

© 2017 Občina Idrija  |  Pravno obvestilo  |  Kontakt  |  Avtorji 1