- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
Idrijski žlikrofi so pripravljeni iz testa, polnjenega s krompirjevim nadevom, in so značilne oblike. Ta izvrstna jed, narejena iz tradicionalnih sestavin na tradicionalen način, je leta 2002 prejela status zajamčene tradicionalne posebnosti, od leta 2010 pa so kot taki kot prvi slovenski proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji.
Skozi zgodovino so bili kot praznična jed v družinah idrijskih rudarjev največkrat postreženi z značilno omako bakalco, pripravljeno iz koštrunovega mesa, danes pa jih lahko okušamo v raznovrstnih omakah in inovativnih izvedbah. Skrivnost žlikrofov se skriva v krompirjevem nadevu – »kuglci«, ki vsebuje krompir, čebulo, maščobe (ocvirkovo mast ali prekajeno sesekljano slanino) ter različne začimbe in dišavnice (majaron, drobnjak, črni poper, sol). Spretni prsti nato nadev zavijejo v testo in žlikrof oblikujejo v značilno obliko klobuka približno 3 cm v dolžino in 2 cm v višino.
Prepričani smo, da se žlikrofi še vedno pogosto znajdejo na jedilniku idrijskih družin, z veseljem pa jih postrežemo tudi obiskovalcem. Vsako leto lahko žlikrofe v različnih izvedbah okušamo na Prazniku idrijskih žlikrofov in tako bo tudi letos v soboto, 20. avgusta, v idrijski Mejci. Obeta se pester spremljevalni program, predvsem pa odlična kulinarika. Vabljeni!
Pa še hiter nasvet: saj veste, kako jemo žlikrofe, kajne? Enega imamo v ustih, drugega držimo pred nosom na vilicah, tretjega pa opazujemo na krožniku kot naslednjega, ki bo na vrsti.
(Vir: Idrijski žlikrofi – Vodnik za gurmane. Idrija, 2013.)