- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
Verjetno se lahko vsi strinjamo, da so idrijske gospodinje že od nekdaj znale pripraviti izvrstne dobrote, in mednje zagotovo sodi tudi zeljševka (ali po domače zilšeuka), ki jo lahko opišemo tudi kot pomladno-poletno potico.
Idrijske gospodinje so ustvarile kar nekaj unikatnih receptov za jedi, v katerih so lahko uporabile sestavine, ki so jih našle na domačem vrtu. Ena izmed takih sestavin je bil drobnjak ali po idrijsko »šnitleh«, ki je pognal že spomladi, njegovi votli, ozki listi pa so prava zakladnica vitaminov in mineralov. Drobnjak je glavna sestavina zeljševke, ki pa je – zanimivo – lahko pripravljena v slani ali sladki izvedbi.
Njeno ime izhaja iz nadeva, ki ga zvijemo v testo in se imenuje »želš«. Poleg drobnjaka lahko v nadevu najdemo tudi rozine ali druga zelišča – liste mlade čebule, meto, pehtran, rman, regrat in še kaj, poleg tradicionalne oblike potice pa jo lahko pripravimo tudi v obliki habance ali štrukljev. Slana se tradicionalno postreže s kislim zeljem, joto ali smukavcem, sladka pa kot sladica.
Izvedb zelševke je tako lahko veliko, vse pa so nedvomno slastne. Nekaj jih je zbranih tudi v brošuri Zeljševka, pomladno-poletna potica, ki jo je izdalo Društvo klekljaric idrijske čipke v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine leta 2021.
Kakšno pa imate rajši vi – slano ali sladko?
(Vir: Zeljševka, pomladno-poletna potica. Idrija, 2021)