- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
S prihodom pomladi v naše kraje se počasi začenjajo tudi dela na vrtu oziroma vsaj priprave nanje. Pridne vrtnarke in vrtnarji so že posadili prva semena in verjetno že komaj čakajo, da na vrtu zrase sveža zelenjava. Marsikaj dobrega bo zraslo na idrijskih vrtičkih, zaradi receptov iznajdljivih žena rudarjev, ki so v preteklosti poskrbele, da se prav nič ne zavrže, pa si bomo lahko iz listov, ki jih sicer verjetno ne bi uporabili, skuhali prav posebno enolončnico: smukavc.
Smukavc poznamo na Idrijskem in Cerkljanskem, pri čemer je na Cerkljanskem jed bolj gosta in postrežena kot priloga, pri nas pa smukavc pojemo v obliki enolončnice. Ime je ta jed dobila po načinu priprave, saj so gospodinje najprej osmukale liste zelja, ki so jih nato uporabile za pripravo slastne jedi. Jed je mogoče pripraviti tudi s koprivami, špinačo, repo, ohrovtom, radičem ali brokolijem – kar je pač v nekem trenutku na voljo na vrtu.
Za smukavc tako obstaja več različnih receptov, vsem pa je skupno, da se za pripravo uporabijo listi zelenjave z dodatkom krompirja, zelišč, česna in ocvirkov. Jed običajno postrežemo z zeljševko ali ocvirkovco, verjamemo pa, da so pri vsaki hiši priprava in navade nekoliko drugačne. Spodaj z vami delimo primer recepta za smukavc kot idejo za kosilo in vam želimo dober tek!
Sestavine:
1,5 kg krompirja
1 kg zelenih zeljnih oziroma ohrovtovih listov
0,1 kg ocvirkove masti ali zaseke
3 stroki česna
sol, poper.
Priprava:
Liste zelja oziroma ohrovta osmukamo od glavne listne žile in jih narežemo na tanke rezance. V slanem kropu jih blanširamo nekaj minut. Medtem kuhamo olupljen krompir. Kuhanega v vodi pretlačimo, dodamo zeljne liste in kuhamo naprej. Jedi dodamo sesekljan česen in prepraženo ocvirkovo mast ali zaseko. Solimo in popramo.
Kuhamo toliko časa, da postane jed homogena, zelje oziroma ohrovt pa dovolj mehak. Nekateri dodajo prepraženi maščobi malo moke, da se jed bolje poveže.
(Vir recepta: Zgodovinska mesta Slovenije)