- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
Za nami so božično-novoletni prazniki in ob vstopu v novo leto vam želimo še veliko odkritih kotičkov in zanimivosti v naši občini. Verjetno ste med prazniki tudi kdaj nazdravili in morda ste za to uporabili tudi tradicionalno idrijsko alkoholno pijačo – geruš, ki jo predstavljamo danes.
Geruš je stara idrijska grenka pijača z visoko vsebnostjo alkohola, ki so jo rudarji nekoč pripravljali z mešanjem pelinovega čaja in čistega alkohola. Pelinov čaj je kot odlično dezinfekcijsko sredstvo za ustno votlino rudarjem priporočal že J. A. Scopoli, prvi rudniški zdravnik, ki pa verjetno ni pričakoval, da bodo knapi njegov recept priredili in dodali tudi manj zdravo sestavino.
Franc Lapajne, poznan tudi pod vzdevkom Nebeški oče, je recept za geruš zapisal takole: »Skuhamo pelin tako, da napravimo neke vrste sirup. Iz tega sirupa napravimo geruš tako, da za 1 l vzamemo 1/8 l naravnega alkohola (običajno špirita), približno 1/10 l te grenčice, ostalo do 1 l pa vode. Tako vse dobro premešamo in pijača je pripravljena.«
Pitje grenčice, ki so jo za vsako priložnost pripravili svežo, je bilo neke vrste obred in najstarejši član v skupini je steklenico s sestavinami med pripravo mešal tako, da jo je v rokah nagibal levo in desno, ob tem pa govoril: »Zdaj jaz tebe, potem pa ti mene.«
Danes je pelinovo grenčico mogoče dobiti v nekoliko »milejši« različici, ki se kot aperitiv dobro prileže ostalim idrijskim kulinaričnim specialitetam. Da pa vas geruš ne bi preveč nagibal v levo in desno, dodajamo še opozorilo: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Vir: Visit Idrija