- O OBČINI
- OBČINSKA UPRAVA
- ORGANI OBČINE
- E-OBČINA
- NOVICE IN OBJAVE
- KONTAKTI
- TURIZEM
V tem tednu se ponovno posvečamo kulinariki in če smo predstavili že kar nekaj tipičnih idrijskih jedi, nam vsaj ena še manjka. Glede na to, da se približuje glavna idrijska kulinarična prireditev, na kateri zagotovo ne bo manjkalo slavnih žlikrofov, je čas, da predstavimo tudi jed, ki tradicionalno sodi zraven. Ta teden je torej na vrsti bakalca.
Bakalca je tradicionalna omaka, ki se jo postreže z idrijskimi žlikrofi. Obstajata dve razlagi imena te jedi. Prva pravi, da so bili včasih nad to mesno omako tako navdušeni, da so vanjo »bakali« oziroma pomakali kruh, po drugi pa naj bi ime bakalca izviralo iz izraza »bak«, s katerim so nekoč na Idrijskem poimenovali koštruna. Po originalni recepturi torej gre za omako iz jagnjetine oziroma koštrunovega mesa in zelenjave, obstajajo pa tudi druge različice. V zadnjem času lahko na lokalnih prireditvah denimo pogosto okušamo divjačinsko bakalco, dobra omaka pa uspe tudi z govejim, zajčjim ali kakšnim drugim mesom. V njej se poleg mesa in zelenjave najdejo še začimbe in belo vino, verjetno pa vsak kuhar uporabi še kakšno sestavino, da jedi doda svoj lasten pečat.
Za konec nam ostane le še povabilo na letošnji Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo potekal to soboto, 24. avgusta, v idrijski Mejci. Na voljo bodo najrazličnejše omake, verjamemo pa, da boste z veseljem poskusili tudi katero izmed bakalc, s katerimi se bodo kuharji na tekmovanju Jagerchef potegovali za naziv najboljše divjačinske bakalce. Naj vam tokratno sobotno kosilo – ali večerjo – postrežejo v idrijski Mejci, program in ponudbo letošnjega festivala pa najdete na povezavi www.idrijski-zlikrofi.si.