Številni muzeji, galerije, knjižnice, turistična in gastronomska društva, šole in druge ustanove ter organizacije te dni intenzivno pripravljajo dogodke, s katerimi se bodo letos vključili v že tradicionalen vseevropski dogodek Dnevi evropske kulturne dediščine 2021, ki jih v Sloveniji koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine, vključujejno pa se lokalni organizatorji po vsej Sloveniji.
Tema letošnjih Dnevov je strnjena v naslov Dober tek! in jo je navdahnilo dejstvo, da je Slovenija letos nosilka naziva Evropska gastronomska regija.
Skozi letošnjo naslovno temo bodo soustvarjalci in obiskovalci dogodkov od 25. 9. do 9. 10. skupaj odkrivali recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi. V program DEKD se z različnimi dogodki že tradicionalno vključujejo tudi lokalni organizatorji na severnem Primorskem.
Idrijska knapouska malca, dogodek Znani idrijski škrat Perkmandlc, Babica Bina za idrijske malčke o jedeh nekoč, obisk idrijske rudarske hiše U malnu s kar tremi črnimi kuhinjami, Kuhamo z nonami in nonoti, delavnica klekljanih prtov in »vančonarjev«, pohod na Raufnk s pouhna mauha, pa ura pravljic Zajec in rogljiček, po Zeliščih diši ter kulturni dan za dober tek v Spodnji Idriji, v Godoviču dogodka Mleko, naš vsakdanji kruh ter V breg za boljši tek, pri Možinat v Zavratcu Šestkrat zele, potem je pa nedele ter dogodek Pridelaj lokalno je le nekaj dogodkov, ki se bodo v okviru DEKD odvijali na Idrijskem.
Celoten program prireditev letošnjih DEKD po vsej Sloveniji si lahko ogledate na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
Metka Rupnik
Foto: KTD Kanomlja